Новини
Защита на дипломни проекти II ниво

На 13 януари 2018 г. защитиха дипломните проекти участниците в първата група от II ниво на Детска лидерска академия. Заданието, по което младежите се готвиха, беше да формулират значими за тях проблеми на образователната система и да предложат варианти за решаването им.

Представяне на "Ами ако... България на три морета" от Христо Раянов в Сливница

В петъчната вечер на 12 януари в Конферентната зала на Община Сливница се проведе представяне на книгата "Ами ако... България на три морета" от Христо Раянов. Мероприятието беше организираноо от групата на Детска лидерска академия в гр. Сливница с подкрепата на ръководството на СУ "Св. св. Кирил и Методий" и на общинската администрация.

В присъствието на кмета господин Стоилков и множество гости децата представиха младия автор и книгата му, подкрепени от преподавателя си по български език и литература госпожа Елизабет Котева и от госпожа Бистра Георгиева - директор на Детска лидерска академия.

Репортаж от събитието направиха Микаела Вецкова и Ния Кръстева от училищната КМ медия. https://www.youtube.com/watch?v=khe0FEfd4yo

Среща с Васко Стоилков - кмет на Община Сливница

На 11 януари участниците в Детска лидерска академия от град Сливница бяха посрещнати в Община Сливница лично от кмета господин Васко Стоилков.  Целта на срещата беше младежите да поканята господин Стоилков на организираното от тях представяне на книгата "Ами ако... България на три морета" от Христо Раянов и да потърсят подкрепа за събитието от местната власт.

Освен че получиха уверението на кмета, че имат подкрепата му за всички свои начинания, децата успяха да му зададат въпроси за вълнуващите ги проблеми - основно местата за детски спорт и култура в града, състоянието на училищната сграда и финансирането на ученически проекти от общината.

Детско откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС

По покана на господин Соломон Паси и госпожа Гергана Паси част от групата от второ ниво на Детска лидерска академия се включи в MegaDojo Sofia 1.0 - детското откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС. 

Над 300 деца се събраха в Националния дворец на културата на 6 януари, за да се включат в един мащабен тех ден за бъдещите лидери, предприемачи и иноватори, които вече живеят в епохата на високите технологии. Събитието беше организирано в тематични работилници за програмиране, водени от млади "ментори" и специалисти.

В официалната част на събитието участваха Мария Габриел - европейски комисар по цифровата икономика и общество, Лиляна Павлова - министър за българското председателство на Съвета на ЕС, Деница Станчева - заместник министър на образованието и науката, Гергана Паси - основателн на Дигитална национална коалиция, представители на Майкрософт, Виваком и организацията Coder Dojo.

Учебно посещение в СУ "Св. Климент Охридски"

На 9 декември се проведе традиционното учебно посещение в СУ "Св. Климент Охридски" за групите от първо ниво на Детска лидерска академия. Лично доц. д-р Юрий Кучев - зам.-ректор по стопанските дейности, посрещна и разведе децата из сградата на Ректората и на  Университетска библиотека. Младежите разгледаха 272 аудитория, Музея по палеонтология и исторична геология, Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, кабинета на ректора, съорежението за катерене Стената.

В беседата си пред децата доц. Кучев разказа подробности за историята, дейността и функциите на Софийски университет, за дейността на Българския антартктически институт на Ледения континент.