Новини
Среща с Васко Стоилков - кмет на Община Сливница

На 11 януари участниците в Детска лидерска академия от град Сливница бяха посрещнати в Община Сливница лично от кмета господин Васко Стоилков.  Целта на срещата беше младежите да поканята господин Стоилков на организираното от тях представяне на книгата "Ами ако... България на три морета" от Христо Раянов и да потърсят подкрепа за събитието от местната власт.

Освен че получиха уверението на кмета, че имат подкрепата му за всички свои начинания, децата успяха да му зададат въпроси за вълнуващите ги проблеми - основно местата за детски спорт и култура в града, състоянието на училищната сграда и финансирането на ученически проекти от общината.

Детско откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС

По покана на господин Соломон Паси и госпожа Гергана Паси част от групата от второ ниво на Детска лидерска академия се включи в MegaDojo Sofia 1.0 - детското откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС. 

Над 300 деца се събраха в Националния дворец на културата на 6 януари, за да се включат в един мащабен тех ден за бъдещите лидери, предприемачи и иноватори, които вече живеят в епохата на високите технологии. Събитието беше организирано в тематични работилници за програмиране, водени от млади "ментори" и специалисти.

В официалната част на събитието участваха Мария Габриел - европейски комисар по цифровата икономика и общество, Лиляна Павлова - министър за българското председателство на Съвета на ЕС, Деница Станчева - заместник министър на образованието и науката, Гергана Паси - основателн на Дигитална национална коалиция, представители на Майкрософт, Виваком и организацията Coder Dojo.

Учебно посещение в СУ "Св. Климент Охридски"

На 9 декември се проведе традиционното учебно посещение в СУ "Св. Климент Охридски" за групите от първо ниво на Детска лидерска академия. Лично доц. д-р Юрий Кучев - зам.-ректор по стопанските дейности, посрещна и разведе децата из сградата на Ректората и на  Университетска библиотека. Младежите разгледаха 272 аудитория, Музея по палеонтология и исторична геология, Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, кабинета на ректора, съорежението за катерене Стената.

В беседата си пред децата доц. Кучев разказа подробности за историята, дейността и функциите на Софийски университет, за дейността на Българския антартктически институт на Ледения континент.

Жоро Пентаграм за творческото мислене

Шоубизнесът прекрачи прага на Детска лидерска академия чрез един от най-изявените си представители - дизайнерът на кожени облекла Жоро Пентаграм.  Професионалист от световна величина в областта на изкуството, Жоро прие предизвикателството да се срещне с взискателната аудитория на групата от второ ниво на Детска лидерска академия, за да им представи творчеството като бизнес и като процес, който не е лишен от правила, но познаването им ни дава свободата да ги прекрачваме.

В следобедните часове на 25 ноември си говорихме за постоянството, дисиплината, трудолюбието и липсата на високомерие при постигане на високи успехи, както и за абсолютната необходимост да познаваме азбучните правила на областта, в която искаме да се развиваме, независимо дали това е спорт, изкуство, бизнес, политика и т.н.

Вземане на решения с Гергана Маркова

Вземането на ефективни решения е едно от най-важните умения в живота на човек и от огромно значение за лидерите. Затова поверихме тази тема на един от най-добрите експерти и консултанти по личностно и организационно развитие в България. Гергана Маркова е управител на Ликора ООД и главен водещ на обучението по философия на успеха в "Марков колеж". Тя беше гост лектор в Детска лидерска академия на 18 ноември.

Колко и какви решения вземаме всеки ден?  А как го правим? Носим ли отговорност за последствията от тях? Тези и още много други въпроси за осъзнатите избори обсъди Гери с децата от второ ниво на Детска лидерска академия и им предложи прост алгоритъм за вземане решения.