Новини
Учебно посещение в СУ "Св. Климент Охридски"

На 9 декември се проведе традиционното учебно посещение в СУ "Св. Климент Охридски" за групите от първо ниво на Детска лидерска академия. Лично доц. д-р Юрий Кучев - зам.-ректор по стопанските дейности, посрещна и разведе децата из сградата на Ректората и на  Университетска библиотека. Младежите разгледаха 272 аудитория, Музея по палеонтология и исторична геология, Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, кабинета на ректора, съорежението за катерене Стената.

В беседата си пред децата доц. Кучев разказа подробности за историята, дейността и функциите на Софийски университет, за дейността на Българския антартктически институт на Ледения континент.

Жоро Пентаграм за творческото мислене

Шоубизнесът прекрачи прага на Детска лидерска академия чрез един от най-изявените си представители - дизайнерът на кожени облекла Жоро Пентаграм.  Професионалист от световна величина в областта на изкуството, Жоро прие предизвикателството да се срещне с взискателната аудитория на групата от второ ниво на Детска лидерска академия, за да им представи творчеството като бизнес и като процес, който не е лишен от правила, но познаването им ни дава свободата да ги прекрачваме.

В следобедните часове на 25 ноември си говорихме за постоянството, дисиплината, трудолюбието и липсата на високомерие при постигане на високи успехи, както и за абсолютната необходимост да познаваме азбучните правила на областта, в която искаме да се развиваме, независимо дали това е спорт, изкуство, бизнес, политика и т.н.

Вземане на решения с Гергана Маркова

Вземането на ефективни решения е едно от най-важните умения в живота на човек и от огромно значение за лидерите. Затова поверихме тази тема на един от най-добрите експерти и консултанти по личностно и организационно развитие в България. Гергана Маркова е управител на Ликора ООД и главен водещ на обучението по философия на успеха в "Марков колеж". Тя беше гост лектор в Детска лидерска академия на 18 ноември.

Колко и какви решения вземаме всеки ден?  А как го правим? Носим ли отговорност за последствията от тях? Тези и още много други въпроси за осъзнатите избори обсъди Гери с децата от второ ниво на Детска лидерска академия и им предложи прост алгоритъм за вземане решения. 

Среща с журналиста Светослав Иванов

"Четете, за да сте свободни!" С тези думи журналистът и водещ на предаването "120 минути" по bTV Светослав Иванов изпрати участниците в групата за второ ниво на Детска лидерска академия, с които се срещна в 8 ноември в телевизията.

Преди господин Иванов да ги въведе в студиото на "120 минути" , децата направиха обиколка из нюзрума и студиата на телевизията, където се запознаха с популярни лица от малкия екран и надникнаха зад декорите на любимите програми.

Как се правят новините? В колко часа стават водещите на сутрешния блок? Как Емо Чолаков е научил кое къде е на картата? Защо студиата изглеждат толкова големи по телевизията и как се прави телевизионна виртуална реалност? Трудно ли е да говориш пред публика? Тези и още много въпроси получиха отговори от господин Иванов, който освен на зрителите, вече е познат и на читателите с двете си книги "Там, където загинаха дърветата" и "Чудовища и будители".

Откриване на учебната година

На 13 октомври в присъствието на над 120 ученици, родители и гости Детска лидерска академия откри новата учебна година. 

През първата част на учебната 2017/2018 г. в проектът ще стартира с три групи от първо ниво от столичните 32 СУИЧЕ "Св. Климент Охридски" и 51 СУ "Елисавета Багряна" и СУ "Св. св. Кирил и Методий", гр. Сливница. За първи път се сформира и група от второ ниво. В този период програмата ще работи с 48 деца.

Участниците поздрави госпожа Ваня Кастрева - началник на Регионалното управление на образованието София-град, и им обърна внимание, че  дори онези с изявен лидерски потенциал трябва да работят върху него и да го развиват, за да го реализират успешно.

Приветствени думи чухме и от госпосдин Младен Велков - президент на Президентски клуб България, и господин Анатолий Пазийски - експерт и лектор по етикет и протокол, автор на нашата програма по темата.

Прочетен беше поздравителен адрес от проф. Анелия Клисарова - зам.-председател на Комисията по образованието и науката на 44-о НС на Република България.